Rene Jonckeer (Dirigent)

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

René Jonckeer (Dirigent)Algemene Studies
Humaniora in het Mechels Atheneum Pitzemburg : richting latijns-wiskunde
Kandidaturen en 1ste doctoraat Rechten aan de Vrije Universiteit Brussel - Kandidaturen en licentie Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel
Twee licenties Pers/en Communicatie weten schappen eveneens aan de VUB
Stages bij het dagblad “Het Laatste Nieuws” en bij de BRT nieuwsdienst
1 jaar Ekonomische Hogeschool te Brussel
Aanvullende taalcursussen o.m. Spaans

Muzikale studies
Piano, notenleer, trombone aan het Koninklijk Conservatorium te Mechelen
Piano aan het Conservatorium te Brussel
Dwarsfluit aan de muziekschool in Audergem
Trombone aan Koninklijk Muziekconservatorium van Mechelen
Cursus arrangement aan de Antwerpse Bigbandschool

Werkervaring
Cultureel medewerker op de Ulb-Vub . Enqueteur bij het Instituut voor Sociologie verbonden aan de V.U.B.
2 jaar bediende bij het Europees syndicaat Fiet te Brussel. Vanaf 1974 als bediende verbonden aan het Stadsarchief/Dienst Musea van de Stad Mechelen. Daarna gedurende 3 jaar werkzaam als dienstdoend diensthoofd van de Documentatie- later Informatiedienst van de stad Mechelen. Nadat hij eerst gedurende 3 jaar werkzaam was als P.R. in het kader van het Mechelse veiligheidscontrakt maakte hij vervolgens de stap naar de culturele dienst van de stad Mechelen alsook het Festival van Vlaanderen.
Hij was verschillende jaren medewerker van het Festival van Vlaanderen-Mechelen en organiseerde samen met Marcel Kocken 10 edities van de Mechelse Jazzdagen. In het kader van het Festival organiseerde hij ook “Met BRT3 te Mechelen” en twee edities van Wijk- en Dorp op Stap (i.h. k.v. Festival van Vlaanderen) alsook “Met BRT3 te Mechelen”
Hij kreeg in 1996 vanwege de stad Mechelen de titel “Verdienstelijke Mechelaar” toegekend.
Lid van het comité opgericht ter gelegenheid van de Keizer Karel herdenkingen. Tot oktober 2008 was hij medewerker van het Cultuurcentrum Mechelen, ambtenaar bij de stedelijke cultuurraad, ambtenaar bevoegd voor de HaFaBra-verenigingen en de beiaard. In die functie organiseerde hij in 2003 en 2008, te Mechelen als intendant, twee edities van de vierjaarlijkse Koningin Fabiolawedstrijd voor Beiaard.

Muzikale ervaring

Hij is heel bedrijvig in diverse opnamestudio’s, maakt arrangementen en speelt op diverse platen en CD’s.
Hij speelde o.m. de pianopartituren voor de soundtrack van de film “Blueberry Hill”, speelde life-piano op stomme films en maakte samen met George De Decker soundtracks voor Amerikaanse cartoons.
Hij was stichter van de Mechelse Jazzclub en haalde Toots Thielemans, Philip Catherine, Hein Van de Gein, Michel Herr … naar Mechelen.

Hij dirigeert momenteel de bigband van de Belgische Spoorwegen. en leidt bijna een halve eeuw de Koninklijke Harmonie “Mannen van Goede Wil” uit Muizen. Hij speelt verder trombone in het “Mechels Harmonie Orkest” en de Bigband van het Mechelse Conservatorium. Hij heeft momenteel een uitstekend Jaa ensemble met zangeres Heidi Collet, saxofonist Philippe Leblanc, bassist Johan De Vleeshouwer en drummer Mathias Van Nuffelen.
Hij is nog steeds zeer actief in de Salsagroepen, Son Sin Tres, Harissa en de Mansana Salsaband.
Reeds anno 1973 organiseerde hij één van de succesrijkste edities van de Dijlefeesten met o.m. Michel Herr, Bert Joris, Eric Melaerts, Chris Joris. In 1969 werd hem door de Mechelse Geburenkringen de prijs voor "Verdienstelijke Mechelaar toegekend. Gedurende ruime tijd dirigeerde hij ook de fanfares van Battel en Beerzel.

Als dirigent van de Koninklijke Harmonie uit Muizen verzorgt hij sinds vele jaren met deze dynamische band zeer gesmaakte optredens in de Mechelse stadsschouwburg met o.m. Johan Verminnen, Sofie, Koen Crucke, Sabien Tiels, Hans Peter Janssens, Connie en Gunther Neefs e.a.
 

Met zijn Mechelse bigband “The Keyhole Conspiration” behaalde hij op verschillende internationale festivals puike resultaten sleepte verschillende prijzen in de wacht w.o. laureaat op het grote Jazzconcours in Laren (Nederland). De band trad o.m. op voor het Festival van Vlaanderen in Mechelen, op de eerste Jazzdag (1994) in het Cultureel Centrum in Mechelen, in het Arca-theater in Gent tijdens de jaarlijkse dag van Radio Brussel, op het Jazzfestival in Campiègne (Parijs), in diverse Belgische en buitenlandse culturele centra en schouwburgen. In juni 2001 trad de bigband op tijdens de 25e editie van het Brosella Jazzfestival met als solist top-Jazzsaxofonist Frank Vaganée.
Twee van zijn composities “Scorpion” en “Celluloid” verschenen reeds op ettelijke CD’s waaronder een CD van “The Art of Brass”. Freddy Sunder bewerkte “Scorpion” voor koperensemble met improvisaties op beiaard!

Hij is stichter/medestichter en/of lid van verschillende toonaangeven-de Jazz-ensembles w.o.:

Theo Mertens/Eddy House -septet,Cameleon met Chris Joris, Eddy Devos, Evert Verhees, Eric Melaerts , Celluloid (voormalige begeleidingsgroep van zangeres Sofie), Transfusion (met de betreurde gitarist Erik Geirnaert), Tough Talk (met o.a. Frank Vaganee), Chris Joris-kwartet, The Mansana Salsagroep (met de bekende bassist André Appeldoorn), Dynamita Salsa (met o.m. Daniel Moffat, Egon) Son Caliente (met o.a. Pedro Campana, Alain Devis), Freddy Sunderkwartet , Son Sin Tres (met Freddy Flores Kretschmer uit Chili,) het Jazzkwintet Inside Straight en het kwintet Heidi C.

Hij begeleidde heel wat grote namen uit de Jazz- & show-bizz zoals :

Toots Thielemans, Thijs Van Leer, Shirley Basey, Alex Acuna, Deborah Brown, Deborah Carter, Sofie, Judy Niemack, John Lee Hoocker, Theo Mertens, John Ruocco, Philippe Catherine, Eric Melaerts, Chris Joris, Frank Vaganee, Migthy Flea, Francis Goya, Mary Kay, Connie en Louis Neefs, Liliane Dorekens, Hans Peter Janssens.
 

Hij nam deel aan heel wat Jazz-Festivals w.o.:: Jazz-Middelheim (2 maal), Brozella Jazz (3 maal), Internationaal Bigband-Festival te Tilburg en Amersfoort, Jazz-Bilzen, Jazzfestival van Roermond, Jazz-Concours te Laren, Internationaal Jazz-Festival te San Sebastian