Freddy Sunder (Gitarist / Zanger / Arrangeur)

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Gitarist-zanger-arrangeur

Freddy Sunder werd geboren te Antwerpen als Fritz Sundermann op 4/06/1931
Hij vatte reeds op vierjarige leeftijd muzikale studies aan. Na een onderbreking tijdens de 2de wereldoorlog vervolgde hij met 4 jaar vioolstudies.
Hij begon zijn muzikale carrière op 14-jarige leeftijd als orkestzanger op met lokale bigbands.
Op 17jarige leeftijd volgde hij gitaarlessen bij de Belgische grootmeester Marcel Bossu.
Reeds 2 jaar voordien begon hij als zanger bij vele lokale big-bands en combo’s.
 
Hij volgde harmonieleer (klassiek ) bij Hugo Michielsen en de Jazzarranging Berklee School of Music (U S A) per correspon-dentie. Vervolgens verdiepte hij zich in de Seriële muziek bij Johny Scott ( Londen) en Seriële compositie bij André Laporte in het Conservatorium in Brussel
In 1953 tijdens zijn legerdienst bracht hij bij Ronnex zijn eerste platen uit met o.m. “KAW LIGA “ RIO RITA “ en “CALLING CAR BOOGIE “.
Ze werden verkocht als zijnde van een Amerikaanse zanger!
Achteraf trad hij toe tot het orkest van Willy Rockin.
 
Van 1954 tot 1959 maakte hij ettelijke toernees in het buitenland w.o. Europa en Afrika
1957 eerste optreden met het orkest Francis Bay ter gelegenheid van het Festival van Venetië (winnaar Gouden Gondel).
Op 2 januari 1958 werd hij vast benoemd als gitarist/zanger bij het BRT Orkest o.l.v. Francis Bay. Het orkest werd overgenomen door Etienne Verscheuren en werd in 1965 omgedoopt tot het BRT-Jazzorkest
Inmiddels had hij in 1961 de groep “The Clouds”gesticht.
Hij vervolmaakte zijn muzikale kennis door harmonieleer te studeren bij Hugo Michielsen , Jazz-techniek bij Berklee, seriële muziek bij Leslie Bridgewater en Johnny Scott (Engeland) en compositie bij André Laport.
 
Op 5 januari 1981 werd hij - na examen - benoemd tot dirigent van de BRT Big-Band. Met dit orkest maakte hij heel wat toernees doorheen Afrika w.o. Senegal, Tunesie, Marokko en Congo.
Met het orkest van Caravelli maakte hij viermaal een toernee doorheen Japan.
Hij nam deel aan talrijke Jazzfestivals w.o. Warchau, Hamburg, Pori (Finland ), Recklinghausen e.a.
Hij trad op met de “groten des aarde” w.o.: Peggy Lee, Billy Eckstein, Sammy Davis jr., Shirley Bassey, Nathalie Cole, M. Murphy, Carmel Jones, Nathan Davis, Phil Woods, Toots Thielemans en zovele anderen.
 
n 1990 volgde een collectief ontslag van de bigband.
Na het ontbinden van de BRT-Bigband is hij enkele jaren docent geweest aan het Muziekconservatorium van Gent en zorgde voor een nieuwe generatie jazzarrangeurs waaronder Robert Verhelst en Peter Verhaeghen.
 
Buiten zijn hoofdzakelijke bezigheid als dirigent hield hij zich ook bezig met compositie, arrangementen en met optredens (vooral in kwartetvorm) in binnen- en buitenland.